Annons:
Etiketterapparartiklar
Läst 6697 ggr
Niklas
9/28/10, 5:54 PM

PlainText - bästa gratis texteditorn?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Användningen av Dropbox, en kostnadsfri lagringsplats i molnet, har spritt sig snabbt senaste året. Nu kommer det applikationer som drar nytta av det för sin lagring. PlainText är en av dem.

PlainTextFördelen med att spara sina filer i molnet är många. Den största är att du kan nå dem från olika ställen, exempelvis jobbdatorn, hemmadatorn, mobiltelefonen och en webbläsare. En fördel med just Dropbox är att det kan hantera versioner av filer så att du kan gå tillbaka till äldre versioner om något har blivit fel.

PlainText är en mycket enkel texteditor. Det finns ingen möjlighet att formatera texten. Det gör den också mycket enkel att använda. Alla filer du sparar hamnar på ditt Dropbox-konto. Programmet fungerar både i landskaps- och porträttformat. Det använder iPhones inbyggda stavningskontroll och ordlista. Gränssnittet är rent och prydligt. Man kan säga att PlainText är ett syskon till Writeroom eftersom det har samma skapare. Tanken är att även Writeroom så småningom ska kunna spara till Dropbox.

Det enda jag egentligen saknar är ett fullskärmsläge utan menyrad upptill. Det skulle spara lite värdefull plats. Det är inte ett stort problem, men fick jag önska vad jag ville så …

Det här programmet är gratis, vilket gör det till ett enkelt val för de flesta som bara skriver text rätt upp och ner och som kan hantera formatering och layout efteråt i andra program. PlainText är en universell applikation, vilket betyder att det även fungerar i iPad.

PlainText är utvecklat av Jesse Grosjean.


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Annons:
[the-mobe]
9/28/10, 9:12 PM
#1

sweet!

[joab]
9/29/10, 8:34 PM
#2

Jättebra tips, tackar så mycket. Om man vill kunna editera samma textfil både i Windows och med PlainText tycks det vara viktigt med bra UTF-8-stöd i Windows-editorn. Jag fick problem med detta med Windows inbyggda notepad som inte visade åäö korrekt efter att jag editerat filen med PlainText. Har nu ersatt notepad med

EditPad Lite

och nu kan jag editera samma fil utan att åäö förvanskas.

Niklas
9/29/10, 9:37 PM
#3

#2: Tack för tipset om EditPad! Använder du Dropbox också?


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

[joab]
9/30/10, 7:02 AM
#4

#3: Ja, jag använder Dropbox. Blev därför extra glad när tipset om PlainText dök upp här, då jag länge letat efter ett sätt att kunna editera samma fil från både iPhone och Windows,

[the-mobe]
10/4/10, 1:18 AM
#5

Har ni också problem att vissa text filer som man skapar i plaintext är tomma i Dropbox. Men om man raderar ett tecken i filen så kommer all text verkar som om den inte syncar ordentligt på något sätt

Niklas
10/4/10, 11:00 AM
#6

Det har jag inte sett hittills. Det finns ett bra supportforum. Kolla där om någon har råkat ut för det och kan hjälpa dig.


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Annons:
Niklas
10/7/10, 2:51 PM
#7

#5: Jag hittade det här tipset i App Store:

---

PlainText works exclusively with plaintext (.txt) files saved in UTF8 encoding. If you edit a file on your computer and it shows up blank when synced to PlainText its probably because the file wasn't saved with UTF8 encoding on your computer.

---


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Upp till toppen
Annons: