Applikationer

Pro HDR - bättre bilder i svåra ljusförhållanden

2010-08-20 13:33 #0 av: Niklas

Det här är ett "WOW!-program". Det gör ett bättre jobb med bilder i svåra ljusförhållanden än något program jag har sett för PC. Dessutom är det helt automatiskt.

Pro HDRHDR är en förkortning för "high dynamic range". Det betyder ungefär stort dynamiskt omfång och är en teknik för att lägga samman flera exponeringar (bilder), med olika slutartider, till en och på så sätt få en bättre exponering i hela bilden. Poängen är att man ser detaljer både i mörka och ljusa områden bättre.

Om man använder två exponeringar tar man en där de mörka områdena är rätt exponerade och en där de ljusa områdena är rätt exponerade. Sen lägger man samman de rätt exponerade områdena i en bild.

Detta är precis vad Pro HDR gör.

Börja med att välja om programmet ska göra allt automatiskt eller om du vill göra det manuellt. Om du väljer att göra det automatiskt räcker det att aktivera funktionen, hålla iPhone stilla eller sätta den på stativ, vänta medan den analyserar motivet, tar två bilder och sätter samman dem till en. Sen kan du spara bilden som den är eller göra manuella justeringar av exponering, kontrast, färgmättnad, ljustemperatur och färgnyans. Därefter återstår bara att imponeras av resultatet.

Väljer du att sköta det manuellt får du först peka på ett ljust område i bilden och därefter på ett mörkt. Sen gör programmet resten. Det är bra om du själv vill styra vad som är viktigast att se.

Programmet gör ett riktigt bra jobb. i HDR-bilder brukar det ofta bli en gråton över hela bilden. Det blir det inte i Pro HDR. Dessutom går det snabbt. Från start till färdig bild tar under en halv minut. När jag tidigare har gjort samma sak manuellt med systemkamera och HDR-program kunde det ta uppemot en timme att få till en ganska bra bild.

Pro HDR

Det svåraste är egentligen att håla kameran stilla medan de två bilderna tas. Det är viktigt eftersom de ska pusslas ihop till en enda bild. Kan du sätta telefonen på stativ, lägga den stadigt någonstans eller på annat sätt fixera den, är det en stor fördel.

Titta på de två bilderna ovan. I den över är områdena utanför fönstren korrekt exponerade, medan rummet till stora delar är underexponerat. I nedre bilden är rummet riktigt exponerat medan fönstren är utfrätta och vita.

Betrakta sen den färdiga bilden till höger. Där är rummet rätt exponerat samtidigt som det tydligt går att se det som finns utanför fönstren. Trolleri!

Här får traditionella systemkameror en riktig utmaning. De kan ta skarpare bilder i högre upplösning, men de kan inte hantera det stora dynamiska omfånget på samma eleganta sätt.

Programmet kan inte hantera rörliga motiv eftersom de två exponeringarna måste innehålla samma motiv. Därför passar programmet bra för interiörer, landskap, stilleben och liknande.

Pro HDR kostar 15 kronor och borde ingå i varje seriös mobilfotografs väska.

EyeApps LLC har utvecklat appen.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2010-08-20 13:45 #1 av: Niklas

På EyeApps hemsida finns ett galleri med exempelbilder:

http://eyeappsllc.com/Gallery.html

Titta till exempel på exemplet med fruktkorgen. Fantastiskt resultat.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2010-08-20 14:01 #2 av: AndersE

Jag skulle hugga till direkt. Jag har en "gammal" 3G och fick tyvärr beskedet "This App is Incompatable With This iPhone - This app requires a camera with autofocus"...

 

Man måste tydligen ha en 3GS eller en 4...

 


Anmäl
2010-08-20 14:51 #3 av: Niklas

Aj då. Synd för den är verkligen bra.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2010-08-21 17:28 #4 av: johan

Bara testat lite, men är riktigt imponerad.

Anmäl
2010-10-19 15:22 #5 av: Castorjl

Helt grym!

 

Ok, jag får bättre resultat med min Nikon D700 och en stund framför datorn. Men mobilen är ju alltid med, till skillnad från D700:an

 

Imponerande! Tack för tipset.

Anmäl
2010-10-25 13:32 #6 av: MangoMelon

Helt amazing! Jag som övervägt att köpa en iPhone 4 bara för att få blixt till mina bilder kom nu betydligt mycket billigare undan!

Tack!

Anmäl