2010-05-28 13:16 #0 av: Niklas

Lite för pengarna, det är WriteRoom det. Och det är dess styrka.

WriteRoom

Jag är en av dem som fortfarande helst kodar hemsidor i Notepad eller någon annan enkel texteditor. Inga finesser som gör att jag tappar kontrollen över utseendet. Likadant är det när jag skriver texter. Om jag skulle skriva i en ordbehandlare och kopiera är risken att jag får med dolda formateringar som jag inte vill ha.

WriteRoom är en maximalt enkel texteditor nästan helt utan extrafunktioner. Du kan välja färg, storlek och teckensnitt på texten du skriver, men det påverkar bara vad du ser, det formaterar inte texten. Du kan även välja färg på bakgrunden. Allt för att skapa en så behaglig skrivmiljö som möjligt. Om du drar med två fingrar på skärmen, så som du skulle göra för att förstora en sida i exempelvis Safari, försvinner menyraden upptill och du kan skriva i
fullskärmsläge. För att återgå gör du en kniprörelse med två fingrar på skärmen. Programmet jobbar både liggande och stående.

Texten sparas samtidigt som du skriver. Stänger du programmet mitt i redigering finns allt kvar nästa gång du öppnar det. Du kan även välja att synka det mot SimpleText.ws. Det enda du behöver för det är ett Google-id.

Om du är ute efter en renodlad text-editor är WriteRoom förmodligen ett av de bästa val du kan göra. Jag har inte funit några särskilda nackdelar med det. Möjligen skulle jag önska att det hade en koppling till Dropbox. Mailfunktionen räcker dock långt.

WriteRoom kostar 38 kronor i App Store.

Programmet är utvecklat av Jesse Grosjean.

(Den här recensionen är skriven helt i WriteRoom.)