2010-05-17 17:12 #0 av: Niklas

Det här är så här långt de två bästa program jag har hittat när det gäller att redigera filmer på iPhone.

Filmredigering

De har många likheter och det finns några saker som skiljer dem åt. Det är framför allt olikheterna jag tänker beskriva här.

Likheter

Bägge programmen kan sätta ihop filmsnuttar till längre filmer. Bägge kan lägga på ljudspår. Bägge kan klippa bort oönskade filmavsnitt. Bägge kan använda film från kamerarullen eller filma nya avsnitt. Bägge kan kombinera film, stillbilder och ljud. Bägge kan exportera till kamerarullen samt skicka dem med mail. Bägge hanterar filmer i storlek upp till 640 x 480 pixlar.

Skillnader

1st Video har två separata ljudspår som kan användas för kommentarer och bakgrundsmusik. ReelDirector har ett separat ljudspår.

- 1st Video har en editor för ljud. Där kan du justera och klippa och klistra som du vill. Den möjligheten finns inte i ReelDirector.

- 1st Video har en inbyggd ftp-server som gör det lätt att dela filer i trådlösa nätverk.

- I ReelDirector kan du lägga till korta start- och sluttexter. Det klarar inte 1st Video.

- I ReelDirector kan du välja olika övergångar mellan filmklipp och bilder. I 1st Video läggs klippen kant i kant utan övergångar.

- ReelDirector arbetar snabbare. Att rendera filmer går snabbare i ReelDirector än i 1st Video. Dessutom är arbetsprocessen smidigare i ReelDirector.

- Det går snabbare att lära sig ReelDirector.

- 1st Video kan producera snyggare ljud medan ReelDirector producerar snyggare bilder och film.

Slutsats

Om ljud är viktigast är 1st Video förmodligen ett bättre val med sin inbyggda ljudstudio. Är bild och film viktigast kan ReelDirector antagligen vara ett bättre val. Det är också värt att beakta att ReelDirector är lättare att använda och något snabbare. ReelDirector kostar 28 kronor och 1st Video 75 kronor.

Vill du ha det bästa av bägge värdar kan du skaffa bägge programmen och använda dem till det de är bäst på, det vill säga 1st Video för ljud och ReelDirector för film.

Läs mer om prorammen i artiklarna nedan:

1st Video

ReelDirector