2010-04-28 15:10 #0 av: Niklas

Med GPS och kompass visar Booli vilka bostäder som är till salu där du befinner dig. Ett smart exempel på förstärkt verklighet - "augmented reality".

Layar & Booli

Layar Reality Browser är ett iPhone-program som använder din position och ditt läge och kompletterar det med lager av annan information. Ett sådant lager är bostadssökmotorn Booli.

Starta Layar och välj Boolis lager. Då startar kameran så att du ser vad du har framför dig. Dessutom ser du blå flaggor som representerar bostäder till salu. När du vrider telefonen ändras det du ser, både vad kameran visar och de färgade flaggorna.

Den flagga som är i mitten av bilden är gul. I nederkant av bilden ser du adressen till den flaggan. Det visas i form av gata och nummer. Klicka på gatunamnet så öppnas ett fönster med kortfattad information om objektet. Adress, pris, hur länge det har varit till salu, samt vilken mäklare som ansvarar för det. Du får även möjlighet att visa resten av objektbeskrivningen, bilder och en kartöversikt.

I övre högra delen av skärmen finns en översiktsbild som visar åt vilka håll från din position som det finns bostäder till salu.

Det här är ett utmärkt exempel på så kallad "förstärkt verklighet". I Layar finns det mängder av lager. En del är regionala, andra globala. Ett är Layar local search. Där kan du söka efter restauranger, muséer och andra publika platser i Google och få dem visade på skärmen. Wikipedia har ett lager där du kan söka information om saker omkring dig.

Layar är gratis.

Layar B.V. har utvecklat programmet.