Applikationer

ReBirth RB-338 - synthstudio för iPhone

2010-05-04 13:34 #0 av: Niklas

Längtar du tillbaks till 80-talets synthmusik? Varför inte göra dina egna låtar med de maskiner som fanns då?

ReBirth

ReBirth RB-338 är en kopia av ett program som kom till vanliga datorer 1997. Det, i sin tur, var en kopia av några av Rolands populära synthar från 1980-talet.

ReBirth

I det här paketet får du två stycken Roland TB-303 bas-synthar, en Roland TR-808 trummaskin, en Roland TR-909 trummaskin, diverse effektboxar och en sequencer. Alltihop för 49 kronor i App Store.

Du kan zooma ut och in som i alla andra iPhone-program. Det ska dock sägas att det går riktigt bra att styra reglagen även om de inte är fullt inzoomade. Peta på ett vridreglade och dra nedåt för att sänka och uppåt för att höja.

ReBirth

Syntharna programmerar du i pattern-läget med sex rattar som styr ljudets egenskaper. När du är nöjd med ljudet bestämmer du vilken ton du vill spela med det samt hur den ska spelas. Lägg in ton efter ton. Vill du inte bygga helt själv finns det ett stort antal färdiga mönster att välja bland.

ReBirth

Trummaskinerna programmerar du genom att välja trumelement, vilka ljudegenskaper de ska ha och hur de ska spelas. Även för trummaskinerna finns det mängder av mönster att välja bland om du inte vill börja helt från början.

Om du vill göra allt själv är det en hel del arbete att bygga en låt. Utgår du från någon av demolåtarna eller använder de inbyggda mönstren blir det betydligt lättare.

När du är färdig med en låt kan du spara den och dela med dig till andra som har programmet. Ladda upp den till ReBirth-servern och maila en länk inifrån programmet. Det går inte att spara låtar i exempelvis mp3- eller midiformat, något jag tycker är en stor brist. Däremot går det förmodligen att spela in det om du skickar signalen till en dator med ett ljudinspelningsprogram. Du kan naturligtvis också skicka ut ljudet direkt i en ljudanläggning och använda låtarna på nästa fest.

Jag hade mycket roligt med programmet när jag försökte komma underfund med det. Det imponerade att man kan göra så mycket på iPhones begränsade skärmyta. På programmets hemsida finns dokumentation som går igenom alla delar. Kom ihåg att det inte bara är en leksak. Det är mycket att lära sig om du vill förstå allt.

Propellerhead Software har utvecklat ReBirth.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2012-01-26 02:40 #1 av: Legaata

Tack för intressant tips! Detta skall jag prova, dock ej iphone-varianten utan den till PC.

Anmäl
2012-02-14 11:19 #2 av: jizzy

Jag föredrar Technobox till iPhone, för jag tycker ReBirth inte är särskilt bra anpassad till den lilla skärmen. Technobox har också 303+808+909-emulatorer, och är förresten också ett svenskt projekt. Glad

Men ReBirth är definitivt en klassiker... Tack för artikeln!

Anmäl
2012-02-14 12:36 #3 av: Niklas

Den kände jag inte till. 15 kronor är ett bra pris också, men den verkar inte fungera så bra i nyare iPhone.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.