Applikationer

Read IT Later och Instapaper - för senare läsning

2010-03-05 18:26 #0 av: Niklas

Jag hittar ofta texter på nätet som jag inte hinner läsa direkt när jag ser dem. Det vore så bekvämt om det fanns ett program som höll koll på alla de texterna så att jag kunde läsa dem senare, när jag har tid. Det finns. Flera stycken.

Read It LaterInstapaper och Read It Later är två program som har precis samma användningsområde och funktion. Så här fungerar det:

1. Registrera dig. Det är gratis och användarnamn och lösenord är det enda som behövs.

2. Spara en bookmarklet (en liten programsnutt som fungerar som ett bokmärke) i webbläsaren (finns även för Safari i iPhone).

3. Klicka på bookmarkleten när du är på en webbsida du vill läsa senare, eller spara av någon annan anledning.

Det är allt du behöver göra för att kunna återgå till sidan senare.

Vad är då finessen med det här, jämfört med att spara ett vanligt bokmärke i webbläsaren? Det finns flera finesser. En är att du har tillgång till sidan från vilken webbläsare som helst eftersom den lagras på en server på nätet. En annan finess är att du har kvar sidan även om den tas bort från, eller ändras på, sin urpsrungliga plats. Ytterligare en fördel är att du med programmet installerat i din iPhone kan läsa ikapp var du än befinner dig, exempelvis på bussen eller i sängen på kvällen.

InstapaperBägge programmen finns i två versioner, en kostnadsfri och en betalvariant. När det gäller Instapaper är gratisversionen begränsad på så sätt att du inte kan spara mer än tio sidor i taget. Vill du ha fler får du ta bort några gamla eller köpa betalversionen. I Read It Later finns inte den begränsningen. Där innehåller Pro-versionen i stället fler funktioner, exempelvis integration med Twitter och Google Reader, helskärmsläge samt möjlighet att bestämma orientering (liggande eller stående).

I gratisversionen av Instapaper finns det reklam. Inget jag tycker stör.

Jag gillar Read It Later bäst. Dels tycker jag att texterna visas snyggare där och dels håller den reda på vilken text jag håller på att läsa, och hur långt jag har hunnit. Det är rätt bekvämt. Bägge programmen är väldigt omtyckta och har miljontals användare.

Bakom Read It Later står ett företag som heter Idea Shower och bakom Instapaper står Marco Arment.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Besök iPad for Work om du vill använda iPad på riktigt.

Anmäl
2010-03-05 20:59 #1 av: johan

Använder ofta Instapaper. Gillar mycket att den ofta lyckas så bra med plocka ut texten och strunta i navigation och övrigt på sidan. Blir väldigt bra läsvy, lite som en eboksläsare.

Anmäl
2010-03-06 17:23 #2 av: Niklas

#1: Har du testat Read it later? Jag tycker den har funkat bättre just med att ta ut bara det viktigaste på sidorna.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Besök iPad for Work om du vill använda iPad på riktigt.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.