Applikationer

Stanza e-bokläsare

2010-02-05 13:33 #0 av: Niklas

Tycker du om att läsa böcker? Du kanske är en av dem som skulle gilla att läsa e-böcker på din iPhone. Ta en titt på Stanza.

StanzaVisste du att de flesta äldre bokklassiker på engelska och en del på svenska finns gratis på nätet? Upphovsrätten har gått ut, vilket betyder att det är fritt att sprida dem. Även en hel del nyutgivna böcker finns i kostnadsfria e-versioner.

För att läsa dem behöver du en e-bokläsare. Amazons Kindle är en av de mest kända och populära. Har du en iPhone kan du använda den för att läsa e-böcker. Det finns ett flertal program. Stanza är ett av de mest använda. Det kostar inget och det är mycket lättanvänt. Du kan välja om du vill läsa med iPhone stående eller liggande. Den anpassar sig till skärmens orientering.

I gränssnittet finns det fyra olika delar. Bibliotek, hämta böcker, aktuell bok och information. I biblioteket finns alla böcker du har laddat ner till iPhone. Hämta böcker använder du för att leta efter fler böcker och ladda ner dem. Aktuell bok håller reda på vad du läser just för tillfälle och hur långt du har kommit i den. Under information finns instruktioner och inställningar. I inställningarna kan du välja teckensnitt, färger, storlek, med mera.

StanzaBläddringen mellan sidor gör du genom att peka på högra (framåt) eller vänstra (bakåt) delen av sidan. Vid bläddring animeras sidbytet så att det ser ut ungefär som om du bläddrar i en riktig bok.

Jag gillar Stanza. Dels därför att den har ett bra gränssnitt och dels därför att du får tillgång till mängder av böcker. Både gratisböcker och såna du kan köpa.

Gratisböckerna finns i mängder. Allt från The art of public speaking av Dale Carnegie till Three men in a boat av Jerome K. Jerome. Även nyare böcker, som Printcrime av Cory Doctorow, finns det rätt många.

Stanza utvecklas av Lexcycle, Inc.

 

Vänliga hälsningar, Niklas
» Ta med iFokus på semestern. Ny app för iOS och Android.

Anmäl
2010-02-05 16:55 #1 av: korseett

Men blir inte det lite jobbigt att läsa en bok på en så liten skärm? Finns det sådana böcker som ljudböcker också eller är det bara textböcker?

Anmäl
2010-02-05 17:08 #2 av: Niklas

Jag tycker inte att det är något problem alls att läsa. För mig känns det bättre att läsa så än i en bok som ofta känns lite klumpig.

Det finns ljudböcker också. Inte så många men titta på Audiobooks från Cross Forward Consulting till exempel. De har 2800 engelska böcker gratis.

Vill du ha kända böcker och uppläsare ska Storytel från Storytel AB vara bra. Det är en prenumerationstjänst ungefär som Spotify. För en månadsavgift får du lyssna på hur många böcker du vill. De finns på svenska.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Ta med iFokus på semestern. Ny app för iOS och Android.

Anmäl
2010-02-05 17:10 #3 av: korseett

Tack! Älskar böcker så jag ska prova tipsen

Anmäl
2010-02-06 00:23 #4 av: Magster

Äntligen, jag har längtat efter en sånhär app! Ska genast införskaffa den. Skrattande

Maggan, mgfotografi.webb.se
Medarbetare på Hästfoto.

Anmäl
2010-02-08 00:45 #5 av: sturee

Fattar inte.. Har laddat ner stanza och det gick bra men där är det bara böcker på eng.. Och det andra hittar jag inte i apstore... Är jag dum? ;) kan tilläggas att jag haft min iPod i en dag så ni får ha överseende med detta :)

Anmäl
2010-02-08 00:56 #6 av: Hannah-

om man vill ha ljudböcker så finns storytel att ladda ner. kostar 99 kr första månaden och sedan 169 kr/månaden och då får man lyssna på hur många man vill

Anmäl
2010-02-08 10:43 #7 av: Niklas

#5: Om du väljer Projekt Gutenberg under "Free books" hittar du en del svenska böcker som är gratis.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Ta med iFokus på semestern. Ny app för iOS och Android.

Anmäl
2010-02-08 11:20 #8 av: sturee

finns det inte andra jag kan välja? Det är i stort sätt bara gamla böcker i från strinberg ;) Inte helt i mitt tycke ;P

Anmäl
2010-02-08 11:30 #9 av: Niklas

Jag har inte letat så noga. I Projekt Gutenberg finns nog inte nyare böcker på svenska. Det går att köpa e-böcker på svenska.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Ta med iFokus på semestern. Ny app för iOS och Android.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.