Etikettertipsartikel
Läst 4503 ggr
[
2015-12-12, 09:25

Att frigöra utrymme på din iPhone

1. Ta bort appar som du inte använder dagligen

Det är alltid roligt att testa nya appar men man glömmer lätt att ta bort dem när man inte använder dem längre och eller inte alltför ofta. Avinstallera dem så skapar du mer utrymme i telefonen.

2. Nollställ dina appar

Flertalet använder t ex Facebook, Spotify, WhatsApp, Instagram med flera och dessa tar mycket plats med tiden. För att se vilka appar som tar mest utrymme så går du till Inställningar > Allmänt > Lagring och iCloud-användning > Lagring > Hantera Lagring. Här kan du sedan gå igenom listan över installerade appar och se om det är någon som sticker ut.

Avinstallera den app som upptar stor plats i din telefon och sedan gå in i App Store och installera den på nytt så frigör du väldigt mycket data.

3. Ta bort bilder och videor

I samband med att iOS 8 så släpptes dock en ny funktion som inte alla har koll på, och det är att Apple skapat en form av ”papperskorg” för borttagna bilder/videor. När du har tagit bort bilder så hamnar de i en egen mapp som heter ”Senast raderade” och där ligger de i 30 dagar innan de tas bort. För att permanent ta bort en bild/video så måste du således gå in i denna mapp > klicka på Välj > markera de bilder/videor som du vill ta bort och klicka på Radera. Vill du ta bort alla bilder i ”Senast raderade” så klickar du istället på Välj > Radera alla.

4. Ta bort meddelanden och bilagor

En annan app som brukar ta upp mycket utrymme på din iPhone är Meddelanden samt de bilder/videor (bilagor) som du skickat och tagit emot. Gällande det sistnämnda så är det nämligen så att om du skickar en bild till en kompis som du har på din telefon så kommer denna bild att sparas dubbelt; dels i kamerarullen men även i Meddelanden, vilket betyder att appen tar upp dubbelt så mycket utrymme.

För att ta bort meddelanden så kan du göra det på två sätt:

1. Gå till Meddelanden > hitta en konversation som du vill ta bort > dra med fingret från höger till vänster och välj Radera. Detta tar bort hela konversationen inklusive bilagor.

Gå till Meddelanden > hitta en konversation som du vill ta bort meddelanden från > gå in på konversationen > tryck på en bilaga/ett meddelande och håll inne > tryck på Mer… och välj sedan de meddelanden/bilagor som du vill ta bort. När du är klar med detta så klickar du på Papperskorgen nere till vänster.

För att ta bort bilagor (utan att behöva ta bort konversationen eller meddelanden) så kan du göra som i punkt 2. Detta tar dock lite tid, och i samband med iOS 9 så släppte Apple ett nytt enklare sätt för att ta bort just bilagor:

2. Gå till Meddelanden > hitta en konversation som du vill ta bort > klicka på Detaljer uppe till höger. En bit ner så hittar du avsnittet Bilagor där du kan se alla bilagor som skickats/tagits emot och genom att trycka och hålla inne på en av bilagorna följt av Mer… så kan du nu markera samtliga av de bilagor som du vill ta bort, följt av att klicka på papperskorgen nere till höger.

5. Optimera iPhone-lagring

Säkerhetskopiera dina bilder till iCloud-bildbibliotek gör de flesta för att behålla sina bilder på en säker plats. På molnet så har du alla dina originalbilder i full storlek och upplösning men på din iPhone kan du ha optimerade versioner som tar mindre plats.

Så här ställer du in det.

1. Gå till Inställningar > Bilder och kamera. Sätt på iCloud-bildbibliotek och sedan bocka för att du ska Optimera iPhone-lagring.

Upp till toppen