Etiketternyheterartikel
Läst 14300 ggr
Niklas
2012-06-12, 12:06

Om iOS 6

iOS 6Statistik

Fram till och med 30:e mars i år hade Apple sålt 35 miljoner iOS-enheter. Mer än 80 procent av dem använder iOS 5. Android 4 släpptes ungefär samtidigt med iOS 5 och där har cirka 7 procent av användarna uppgraderat.

140 miljoner använder iMessage. De har tillsamans skickat över 150 miljarder meddelanden och de skickar cirka 1 miljard meddelanden per dag. 47 % av bilderna på Twitter kommer från iOS 5.

Game Center har 130 miljoner användarkonton. De hanterar 5 miljarder spelresultat i veckan. 67 av topp-100-spelen är integrerade med Game Center. 75 procent av användarna säger att de är mycket nöjda när de rankar Game Center.

Siri

iOS 6 har mer än 200 nya funktioner. Siri har updaterats med sportresultat, poängtabeller, spelarfakta och spelarscheman. Siri har mycket mer informaton om restauranger, biografer, filmer, skådespelare och regissörer. Siri kan även starta appar och twittra.

"Eyes free" är en funktion som ska göra det möjligt för förare av BMW, GM, Jaguar, Mercedes och Honda att styra Siri med en knapp på ratten. För att inte störa föraren under färd förblir iPhone-skärmen svart.

Lokala sökningar blir en global funktion i iOS 6. Diverse nya språk läggs till (inte svenska). Nya iPad kommer att ha stöd för Siri i iOS 6.

Facebook

Facebook får ungefär samma stöd i iOS 6 som Twitter fick i iOS 5. Det blir enkelt att göra statusuppdateringar på Facebook från exempelvis Kartor och Safari och utvecklare kan lägga till stöd i sina appar. Facebook kan uppdatera notiser. Siri integreras med Facebook. Facebook-evenemang och -födelsedagar visas i kalendern.

Telefon-appen

När det ringer kommer det att finnas två nya knappar utöver svara och avböj: "Svara med meddelande" och "Påminn mig senare". Väljer du Svara med meddelande kan du välja ett automatgenererat meddelande så att du slipper skriva ett nytt. Påminn mig senare kan antingen påminna efter en viss tid eller när du når eller lämnar en viss plats, till exempel när du lämnar jobbet.

"Stör inte"

Den här funktionen stänger av ljudet på notiser, SMS och telefonsamtal. De tas fortfarande emot så att du kan ta hand om dem senare. Det går att låta vissa telefonnummer ringa igenom.

FaceTime

Med iOS 6 kan FaceTime användas över 3G-nätet. Apple-ID och telefonnummer knyts ihop så att du kan besvara en FaceTime-förfrågan på iPhone i iPaden eller på Macen. Det blir likadant i iMessage.

Safari

Två tredjedelar av all mobil webbtrafik kommer från Safari i iOS. Med iOS 6 kommer iCloud-flikar. Dina flikar synkas mellan iOS-enheter och Macar så att du kan fortsätta surfa på iPaden om du började på Macen.

Läslistor sparas och kan läsas utan internetanslutning. De webbsidor du lagrar laddas alltså ner till dina enheter och synkas med iCloud.

Safari kommer att kunna ladda upp bilder till webbplatser (!).

I Landskapsläge får Safari helskärms-stöd på iPhone.

Bildström

Du kan dela bildströmmar med andra i iOS 6. I Windows går det att titta på dem via webbläsaren. Apple TV kan visa dem. iPhoto och Aperture kan visa dem.

Mail-appen

Markera någon som VIP så visas deras inkommande meddelanden bland dina notiser. En ny brevlåda samlar alla meddelanden från dina VIP:ar.

Det går att infoga bilder och filmer direkt i mail. Du kan ha en signatur per mail-konto.

Tillgänglighet

Det går att inaktivera funktioner, exempelvis hem-knappen, så att barn eller andra inte kan göra saker de inte ska. Om du vill att barnen ska hålla sig i en viss app kan du göra så att de inte kan stänga den.

Kartor

I iOS 6 har Apple byggt en ny kartfunktion. Den har trafikinformation med olyckor, köer och liknande. Sväng-för-sväng-navigerig kommer också med uppskattade ankomsttider baserade på trafikläget. Om du ber Siri att guida dig till en plats öppnas Kartor och du guidas dit.

Överflygningskartor är en annan ny funktion. Du kan se stora städer i 3D.

Kommer i höst

Beta-versionen av iOS 6 släpptes i samband med Apples presentation. Den stödjer iPhone från 3GS och framåt.

Vänliga hälsningar, Niklas Ha en bra dag! 🎈
johan
2012-06-13, 15:30
#1

Många bra grejer.

Nu har man ju blivit Apple-fanboy själv, men jag slutar aldrig att förundras över hur så många nästan religiöst kan jubla över någon nyhet, som egentligen är så självklar att den borde funnits från dag 1.

Jag tänker t ex på att kunna ladda upp filer via Mobile Safari. En funktion som funnits i HTML sedan start, som min gamla Windows Mobile 6, telefon hade för 5 år sedan, men som först nu i iOS6 kommer till iPhone.

Det andra är att kunna ställa in tider för när man vill ta emot samtal och notifieringar. Det fanns också i min gamla Windows Mobile-telefon.

Men samtidigt vet man att när Apple väl gör det känns det ändå nytt för att dom får slutfinishen att känns så genomtänkt och snyggt.

Blir även lite ledsen över att iPad 1 inte går att uppgradera till iOS6. Det sämsta med Android är just att det är så många olika versioner, så det är svårt att använda nya bra funktioner för att så många ändå inte kan använda dom. iOS har varit befriat från det, men nu börjas det. :(

Men tanke på att hårdvaran i iPad 1 är bättre än iPhone 3gs förstår jag inte varför.

Mvh // Johan Appar för barn och pedagoger. https://digitalthjarta.se
Niklas
2012-06-13, 15:36
#2

Det kanske är någon komponent, kamera eller så, som saknas i iPad 1.

När det gäller jubel över självklarheter kanske det är just för att vi har fått vänta som jublet uppstår när väntan är över. :-) Knapphetsprincipen.

Vänliga hälsningar, Niklas Ha en bra dag! 🎈
M
2012-06-15, 02:39
#3

kommer man kunna använda SIRI på iphone 4 ?

Michaela-N
2012-07-29, 23:15
#4

#3 Nej. Men var det inte du som hade en iPhone 8 redan, du behöver väl inte bekymra dig om det?

Upp till toppen